Een vervallen megalomaan vakantieoord van de nazi’s wordt omgebouwd tot appartementen en hotels. De boomende huizenmarkt in Duitsland maakt overblijfselen van de nazi-dictatuur tot aantrekkelijke objecten voor projectontwikkelaars.

De locatie is schitterend: aan de Oostzee, op het pittoreske Duitse eilandje Rügen. Maar het verleden, dat zit een beetje in de weg. We hebben het over Prora – een project uit de jaren dertig dat moest uitgroeien tot een soort nazi-versie van de Costa del Sol.

Jaren van verval

Zo’n 20.000 mensen moesten in het enorme complex met zeezicht vakantie kunnen vieren, ter meerdere eer en glorie van het Derde Rijk. Maar het bouwproject werd stopgezet in 1939, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Na jaren van verval wordt Prora nu omgebouwd tot hotels en appartementen, schrijft de Wall Street Journal.

Vastgoedfirma Irisgerd steekt 70 miljoen euro in de steenmassa, aangekocht in 2012. Tegen de zomer van komend jaar moeten alle appartementen klaar zijn. Tot nu toe is 70 procent van de woningen verkocht, zegt Irisgerd.

Omgebouwde bunkers

De Duitse economie draait lekker, de huizenmarkt is prima en de rente is laag. Daarom zijn Prora en andere overblijfselen van het naziregime aantrekkelijke objecten voor projectontwikkelaars. Zo worden in Bremen, Hamburg en München schuilbunkers omgebouwd tot woonruimte.

Maar dit stuit ook op controverse. Wat moet er moet het gebouwd erfgoed van de nazi's gebeuren: commercieel ontwikkelen, gebruiken als herdenkingsplek, of gewoon zo laten? Sommigen vinden Prora niet geschikt voor herontwikkeling. Het vakantiepark was een propagandawapen voor de nazi's, legt Sabine Sakuth van het lokale documentatiecentrum uit.

Belastingvoordeel

Eén van de kopers is Christian Schierwater, belastingadviseur uit Celle. Hij wil zijn appartement een gedeelte van het jaar verhuren. Ook hij had aanvankelijk zijn twijfels over de geschiedenis van het gebouw. "We zochten iets aan de Oostzee, bij het strand", zegt Schierwater. "Maar er is niet zoveel keus." De locatie aan het water, en belastingvoordeel wegens investeren in een gebouw met monumentenstatus, gaf de doorslag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl